Γιατί Πέφτει Η Αρτηριακή Σας Πίεση; Τι Μπορείτε Να Κάνετε Για Αυτό;

Με ρωτάει συχνά εάν η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική ή αν μια τέτοια ανάγνωση δείχνει κάποια ανώμαλη διαδικασία στο σώμα; Στην πραγματικότητα – μπορεί να είναι δύσκολο να καθορίσουμε με ακρίβεια τι εννοούμε με χαμηλή ΒΡ. Όλα εξαρτώνται πραγματικά από το τι είναι φυσιολογικό για εσάς ως άτομο.

Αν 1000 άτομα είχαν μετρήσει τις μετρήσεις τους τότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε να βρούμε μια διάδοση των αναγνώσεις. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από 200/120 έως 80/50 με τους περισσότερους ανθρώπους να συγκεντρώνουν περίπου το επίπεδο των 130 / 85. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα είχαν συμπτώματα οποιουδήποτε είδους – ανεξάρτητα από την πραγματική ανάγνωσή τους. Ακόμα και αυτοί με προφανώς χαμηλό αριθμό θα ήταν απαλλαγμένοι από συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η απάντηση στο κατά πόσο είναι φυσιολογικό ή ανώμαλο να έχει χαμηλή ανάγνωση εξαρτάται από το ποιο είναι το δικό σας τυπικό ή μέσο επίπεδο ΒΡ.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του πότε είναι φυσιολογικό να έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Αν για όλη τη ζωή σας είχατε πάντα αναγνώσεις περίπου 90/50 – τότε χωρίς αμφιβολία έχετε “χαμηλή αρτηριακή πίεση”, αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό με σας ή με την ανάγνωσή σας. Θα πρέπει να είστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής θα είναι πολύ μικρότερος από πολλούς άλλους.

Δεν είναι πιθανό να εμφανίσετε συμπτώματα από τη “χαμηλή τιμή BP”. Κάνοντας το απλά – το επίπεδό σας είναι φυσιολογικό για εσάς και δεν χρειάζεται καμία έρευνα ή θεραπεία. Αυτό το είδος “κανονικής χαμηλής ΒΡ” δεν θα σας προκαλέσει συμπτώματα και δεν θα χρειαστεί καμία θεραπεία. Είναι μόνο μέρος σας και πώς λειτουργεί το σύστημά σας.

Επομένως, πότε μπορεί να είναι ένα μη φυσιολογικό εύρημα;

Εάν η ΒΡ σας είναι συνήθως περίπου 130/80 και ξαφνικά ή σταδιακά πέφτει σε επίπεδο περίπου 90/50 τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα έχετε επίγνωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτή την αλλαγή. Όπως και στο παραπάνω παράδειγμα, έχετε “χαμηλή αρτηριακή πίεση” αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι φυσιολογικό να έχετε τις ενδείξεις αυτές χαμηλές.

Ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε το γιατρό σας για εξετάσεις, επειδή είναι πολύ πιθανό ότι κάποια άλλη ασθένεια ή ίσως ένα φάρμακο έχει προκαλέσει την πτώση της ανάγνωσής σας. Κάποιος που αναπτύσσει μικρούς αριθμούς όπως αυτό θα εμφανίσει συχνά συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω.

Τα συμπτώματα ενός ασυνήθιστα χαμηλού επιπέδου ΒΡ μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αίσθημα αίσθημα ζάλης, αίσθημα ζάλης, κόπωση ή αίσθημα κόπωσης κατά την άσκηση, λιποθυμία, παροδικό θόλωμα της όρασης ή παροδική σύγχυση. Όλα αυτά τα συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης θα επιλυθούν αν η αρτηριακή πίεση επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Τα παρακάτω είναι μεταξύ των πολλών πιθανών αιτιών της χαμηλής αρτηριακής πίεσης όταν είναι αφύσικα χαμηλό:

Φάρμακα για το άγχος, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, φάρμακα για την καρδιά, διουρητικά ή “δισκία νερού” και μερικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Άλλες αιτίες που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή είναι τα παυσίπονα και το αλκοόλ – ιδιαίτερα αν αυτά τα δύο μοιάζουν μαζί!

Τα αίτια μη φαρμακευτικής αγωγής περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, την καρδιακή νόσο και την καρδιακή βαλβίδα, πρόσφατη καρδιακή προσβολή, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, βακτηριακή λοίμωξη στο σύστημα, νεφρικές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και αιμορραγία.

Όπως μπορείτε να δείτε, η παραπάνω λίστα των αιτιών είναι εκτενής και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία. Πάνω απ ‘όλα – μην προσπαθήσετε να διαγνώσετε τη δική σας κατάσταση – ζητήστε βοήθεια εάν ανησυχείτε.

Η χαμηλή ανάγνωση BP δεν είναι πιθανό να σας προκαλέσει σοβαρή βλάβη, αλλά μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε αρκετά άθλια.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *