Αφυδάτωση: Πώς Θα Την Αναγνωρίσετε Και Πώς Θα Προφυλαχτείτε

Η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα ενός ατόμου δεν λαμβάνει αρκετά υγρά και νερό. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης κυμαίνονται από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά και μερικές φορές εξαιρετικά επικίνδυνα.

Αφυδάτωση

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό, να γνωρίζετε τα συμπτώματα της αφυδάτωσης και να τα αξιολογείτε για να κρίνετε αν πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς έχετε αφυδατωθεί ή να αναγνωρίσετε αυτά τα συμπτώματα σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.

Στη συνέχεια, μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να ενυδατωθείτε σωστά. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα συμπτώματα αφυδάτωσης.

Συμπτώματα Ήπιας Αφυδάτωσης

Τα πολλά συμπτώματα της αφυδάτωσης εξαρτώνται από τη σοβαρότητα. Αν είναι μια ήπια περίπτωση, μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη δίψα. Αυτό συσχετίζεται συχνά με ελαφρά ξηροστομία.

Η μειωμένη ποσότητα και το χρώμα των ούρων σας, μπορεί να υποδηλώνουν αφυδάτωση. Ίσως να αρχίσετε να νιώθετε πονοκεφάλους ή ζάλη, καθώς και γενικό αίσθημα κούρασης, αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε πάρει αρκετά υγρά. Επίσης μπορούν να μεταβάλουν τη διάθεση και την ικανότητα να σκέφτεστε καθαρά.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης συνήθως, επιδεινώνονται αν εργάζεστε ή ασχολείστε με κάποιο άθλημα. Επίσης, το σημαντικότερο είναι, πως θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση τους.

Συμπτώματα Σοβαρής Αφυδάτωσης

Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης, θα υπάρξει ένα ευρύ φάσμα νέων συμπτωμάτων, που μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται. Όπως, αν σταματήσετε την ούρηση ή έχετε πολύ μικρή ποσότητα ούρων, τότε η αφυδάτωση σας είναι πιθανό να είναι σοβαρή. Θα μπορούσατε να αναπτύξετε πυρετό, συχνά συνοδευόμενο από ρίγη.

Μπορεί να εμφανιστεί έντονη ζάλη, σε σημείο που να σας εμποδίζει να σηκωθείτε ή να μετακινηθείτε. Όταν αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός ενώ βρίσκεστε σε ηρεμία ή να αρχίσει να πέφτει η αρτηριακή σας πίεση. Όλα αυτά τα συμπτώματα, δείχνουν ότι το σώμα σας βρίσκεται σε σοβαρή αφυδάτωση. Μην περιμένετε να υποχωρήσουν, απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Επίσης το δέρμα σας μπορεί να αρχίσει να χάνει την ελαστικότητα του, αν και είναι λίγο δύσκολο να παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα. Σε αυτή την περίπτωση το δέρμα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να επιστρέψει στο φυσιολογικό, μετά από την αφυδάτωση.

Υπάρχουν και πιο σοβαρά συμπτώματα αφυδάτωσης και περιλαμβάνουν σοκ, κρίσεις, λήθαργο, σύγχυση και κώμα στη χειρότερη περίπτωση. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλο, καλό είναι να το θεωρήστε ως έκτακτη ανάγκη. Ζητήστε βοήθεια και κατευθυνθείτε στο πιο κοντινό νοσοκομείο αμέσως.

Αποφύγετε Την Αφυδάτωση

Μπορείτε όμως, με λίγη προσοχή να αποφύγετε όλες αυτές τις άσχημες συνέπειες που έχει η αφυδάτωση για τον οργανισμό σας. Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως αν κάνετε χειρωνακτική εργασία ή γυμνάζεστε. Το νερό είναι απαραίτητο και θα αποτρέψει την αφυδάτωση, όμως ένας συνδυασμός νερού, νατρίου και ηλεκτρολυτών, είναι ο ιδανικός τρόπος για να είστε πάντα ενυδατωμένοι.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *